-

Slide 1 Slide 2
     

Istoric - Colegiul National "Cantemir-Voda"


Colegiul Naţional „Cantemir-Vodă” şi-a început existenţa ca gimnaziu, sub numele de Matei Basarab,in anul 1878. Înfiinţarea acestei şcoli a fost precedată de constituirea, la 11 noiembrie 1865, a unei clase divizionare, paralele, a I-a, pe lângă cea existentă la liceul Matei Basarab, la propunerea profesorilor liceului. Pana in anul 1879, gimnaziul a ajuns la numarul de clase necesar functionarii ca unitate scolara independenta, asadar, in cursul aceluiaşi an şcolar, vechea denumire de „Matei Basarab” a gimnaziului este schimbată cu aceea de „Cantemir Vodă”. Potrivit procesului verbal încheiat în Consiliul Pedagogic al şcolii din 11 februarie 1878 colectivul didactic a hotărât ca noua denumire a gimnaziului să fie „Cantemir Vodă”, deoarece „tot aşa cum alţi domnitori şi Dimitrie Cantemir, fiu şi frate de domn şi el însuşi domn al Moldovei, face mândria trecutului nostru ca istoric, arheolog, literat şi în fine ca om de ştiinţă...”. Semnăturile ce întăresc această hotărîre ne dau posibilitatea să cunoaştem pe cei cărora li se datorează denumirea actuală a şcolii: Pană Constantinescu, director, D.V. Marinescu, profesor de desen; Nicolae Rădulescu, profesor de religie, V.D. Păun, profesor de limba latină, T. Zamfirescu, profesor de limba latină, Gheorghe Gh. Anagnostache, profesor de limba elină, Ion Malla, profesor de limba franceză, Radu Novian, profesor de geografie; G. Brătianu, profesor de muzică, Nicolae N. Velescu, profesor de gimnastică.


PROFESORI SI ELEVI ILUSTRI AI COLEGIULUI “CANTEMIR-VODA”


PROFESORI


 1. Simion Mehedinţi, cunoscut geograf al ţării noastre;
 2. Gheorghe Bogdan-Duică, membru al Academiei Române;
 3. Dr. Marcel Brândză a predat ştiinţele naturale între anii 1901-1907;
 4. Alexandru Aricescu licenţiat al Facultăţii de Matematică din Paris;
 5. Constantin Giurescu, renumit istoric român, membru al Academiei Române;
 6. Nicole Bănescu, cunoscut bizantinolog;
 7. Simion S. Radian, doctor în ştiinţe biologice;
 8. Nicolae Cartojan, cunoscut istoric literar;
 9. Traian Lalescu a fost una din figurile eminente ale Şcolii de matematică româneşti;
 10. Dan Barbilian – poetul Ion Barbu a predat matematica

ABSOLVENTI


 1. Stefan Luchian- pictor
 2. Cincinat Pavelescu- magistrat si epigramist
 3. Nerva Hodos-istoric
 4. Haralamb Lecca-dramaturg
 5. Petre Antonescu- arhitect
 6. Ion Gheorghe Duca-om politic
 7. Daniel Danielopolu, savant de renume mondial, fiziolog şi clinician, membru al Academiei Române
 8. George Georgescu, dirijor de reputaţie internaţională, membru al Academiei Române
 9. George Mihail Zamfirescu, scriitor şi dramaturg
 10. George Călinescu, scriitor şi critic literar
 11. Ioachim Botez, scriitor
 12. Henrz Stahl, profesor de sociologie la Universitatea din Bucureşti
 13. Dabija Florin, arhitect
 14. Toboşaru Ion, profesor universitar
 15. Şerban Papacoste, director al institutului “Nicolae Iorga”
 16. Ştefan Bănică, actor
 17. Anda Călugăreanu, actrita
 18. Mihai Constantin, actor
 19. Emil Hossu, actor
 20. Lucian Pintilie, regizor
 21. Matei Alexescu, cecetător ştiinţific şi director al Observatorului astronomic popular
 22. Mircea Cartarescu, scriitor
 23. Cleopatra Luca, din activitatea careia mentionam:
 24. Publicatii:
  1. Vol. de poezii "Plimbari imaginare" - 2012, Editura "Amurg Sentimental"
  2. Vol. de proza "De nicaieri spre cine stie unde" - 2013, Editura "Amurg Sentimental"
  3. Inclusa cu 20 de poezii in Antologia comuna "La indemana oricui" - 2012, Editura "Amurg Sentimental"
  4. Inclusa cu 19 poezii in Antologia comuna "Dor de cuvinte" - 2013, Editura "Amurg Sentimental"
  5. Inclusa cu o povestire, 60 de monostihuri si 8 poezii in Antologia comuna "De primavara liliacului" - 2013, Editura "Amurg Sentimental"
  6. Inclusa in "Scrieri pentru o posibila istorie a Amurgului Sentimental" - vol. 9, Editura "Amurg Sentimental"
  7. Inclusa in lucrarea de critica si istorie literara "Lecturi retraite" de Ion Machidon, Bucuresti, 2013
  8. Cronica permanenta a sedintelor cenaclului "Amurg Sentimental" si a altor evenimente culturale, inclusa in revista "Amurg Sentimental"

În evoluţia postdecembristă a şcolii noastre, odată cu schimbarea profilului acesteia, axat în special pe partea de profil real, domeniul informatic a cunoscut o evoluţie „revoluţionară”.

Aceasta s-a confirmat prin rezultatele obţinute la concursurile şcolare de profil, la realizarea primelor lecţii de soft educaţional şi proiecte interdisciplinare. Rezultatele de la olimpiada de informatică au avut ca punct culminant obţinerea locului II la olimpiada internaţională de informatică din anul xxxx de către Andreica Mugurel Ionuţ.

În anul 1999 a luat fiinţă prima Academie Regionala CISCO din Romania, Academia Cantemir Vodă, coordonată de profesorul Emil Dragomirescu. Din prima clasa a cesteia au facut parte atât profesori de informatică ai colegiului (Radu Jugureanu, Dana Vlădoiu, Florentina Mocrienco) – viitori instructori ai academiei.

O încununare a activităţii acesteia o reprezintă recunoaşterea venită cu ocazia Conferinţei Internaţionale "Cisco Learning Comunity", de la Copenhaga, din octombrie 2002, când această academie a primit distinctia de “Cea mai buna academie din spatiul EMEA”

Profesoarele Dana Vlădoiu şi Florentina Mocrienco au coordonat echipa câştigătoare la concursul de proiecte educaţionale „Join Multimedia” organizat de firma Siemens în 2003

Profesorul Emil Dragomirescu a primit Diploma de Excelenţă din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, ca urmare a rezultatelor deosebite obţinute de către elevii săi la concursurile de informatică, în special pentru obţinerea locului II la Olimpiada Internaţională de informatică de către elevul său, Mugurel Ionuţ Andreica, care a fost premiat şi el, la rândul lui, pentru rezultatele deosebite la olimpiada de informatică.

Profesoarele Florentina Mocrienco şi Teodora Negrilă au îndrumat o echipă alcătuită din trei eleve (Ana Maria Roşioară, Andreea Neagu şi Adriana Cocic) pentru realizarea unui pachet de lecţii de informatică şi chimie în format electronic, cu care au participat la prima ediţie a Cupei SIVECO. Liceul s-a remarcat si prin faptul ca a avut prima echipa de soft formata exclusiv din fete care au alcatuit”grupa 3A”coordonata de doamnele profesoare Mocrienco Florentina si Negrila Teodora.Echipa a participat la prima editie a cupei SIVECO unde au abtinut locul I cu lucrarea “Pachet de lectii” pentru clasa a X-a si a XI-a pentru informatica si chimie.

Echipa câştigătoare a Cupei Siveco a fost invitată să participe la conferinţa internaţională EDUCA de la Berlin din 2003 referitoare la Instruirea asistată de calculator şi software educaţional, unde a impresionat prin tinereţea şi entuziasmul echipei.

În anul 2003, datorită rezultatelor obţinute la concursurile şcolare şi olimpiade, colegiul nostru a fost selectat de către Oracle România să participe la programul pilot al Academiei Oracle University. Profesoara Florentina Mocrienco a luat parte la cursurile de Modelare a bazelor de date şi SQL organizate în cadrul universităţii UCLA, din Los Angeles, SUA.

În luna octombrie 2003, şcoala noastră a fost vizitată de către directorul Oracle Internet Academy, Thomas Kadelbach şi responsabil pentru iniţiative educaţionale în EMEA, Orla NiChorcora, care au fost impresionaţi de proiectele elevilor noştri, dar si de cunoştinţele lor de engleză. De asemenea, şcoala a participat la Colocviul organizat de Oracle Corporation din România cu ocazia vizitei directorului Oracle Internet Academy, Thomas Kadelbach şi a responsabilei pentru iniţiative educaţionale în EMEA, Orla NiChorcora/

Profesoarele Manuela Ungureanu şi Florentina Mocrienco au participat la "Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual", ediţia aII-a, 29 - 31 octombrie 2004, organizată de Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti.

De-a lungul anilor elevii Colegiului au obtinut rezultate deosebite la concursuri si olimpiade.

In ultimii ani ne mandrim cu rezultate foarte bune la olimpiade pe tara ( elevul Stefanescu Traian-matematica, Dumitrescu Alin- premiul national biologie, Badescu Gruia-olimpiada internationala medalie de aur locul I geografie), precum si cu locuri fruntase (recompensate pe masura) la concursuri precum Cangurul ( elevii Georgescu Tiberiu si Ruseti Stefan), Concursul “Stefan Cel Mare si Sfant” (“Avran Alexandru, Ramon Luciana), Concursul “Istorie si Societate” in dimensiune virtuala(Nicolescu Silvia,Dobre Simona,Malureanu Alexandru – premiul pentru cel mai bun design etapa nationala), Concursul simulare manageriala pe calculator JAR (Huidumac Andrei-mentiune etapa internationala).

Pe langa rezultatele la concursuri si olimpiade scolare, colegiul se mandreste cu o probabilitate de 100% la examenul de bacalaureat.

Noutati