Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) și Ambasada Canadei în România, alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil, Fundația SERA România, Centrul de Drepturile Omului și Migrațiune din Universitatea Româno-Americană, și de partenerii media: G4Media, PressHub, ȘtirileTVR, EduPedu, DeFapt.ro, au creat evenimentul de informare despre riscurile traficului de persoane „Promisiunile false pot duce la exploatare”.
Evenimentul a celebrat Ziua internațională a libertății care a avut loc joi, 28 martie, în Aula Magna a Universității Româno-Americane, în intervalul orar 16:00-18:30, reunind aproximativ 500 de participanți (elevi, profesori, consilieri școlari și părinți). Evenimentul a fost sprijinit de Inițiativa REACT (Research Excellence against Child Trafficking) dezvoltată, în cadrul Centrului de Drepturile Omului și Migrațiune din Universitatea Româno-Americană, cu sprijinul Poliției Naționale Neerlandeze.
Traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai grave forme de criminalitate împotriva ființei umane, considerată ca reprezentând a 5-a infracțiune gravă după crimele de genocid, crimele
împotriva umanității, crimele de război și cele de terorism, ducând la încălcarea masivă a drepturilor individuale. De peste 30 de ani, România este țara europeană care are cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane și statul UE cu cel mai ridicat risc de traficare a minorilor. Raportul UE (pg.33), publicat în 2020, menționează că numărul de copii români, victime ale traficului de persoane, identificați în UE a crescut de 10 ori în numai 2 ani de raportare. Lipsa de prevenire a acestui fenomen poate crește și mai mult numărul copiilor români traficați în străinătate .
Elevii Colegiului Național ,,Cantemir-Vodă“ au participat la această activitate unde au prezentat materiale specifice evenimentului. Elevi participanți:
- Tunai Maria IX C
- Bârlea Filip IX G
- Boțan Maria IX G
- Focsa Maria X F
- Dobrea Alexia X F
- Grigore Sofia X F
- Firescu Miruna X F
- Coordonator activitate: prof. Roșca Ofelia